Gravity, OG, FG, ABV Nedir?
Güncelleme tarihi: 21 Oca 2020

Gravity(yoğunluk), herhangi bir sıvının yoğunluğunun, 4 santigrat derecedeki suyun sahip olduğu yoğunluğa oranıdır. Suyun bu sıcaklıktaki yoğunluğu 1000 kabul edilmektedir. Kabaca, sıvının yoğunluğu diyebiliriz.
Bira yapımında, suyun içine katılan tahılların bıraktığı protein, şeker vb maddelerden ötürü yoğunluk artmaktadır. Daha sonra bu yoğunluk fermantasyon sırasında mayaların sindirimi ile azalır ve azalan kısmın hacmi bize alkol oranını verir.
Original Gravity(OG)
Evde bira yapımında; şerbet, fermantasyon kabına alındıktan ve dinlenmeye bırakılmadan önce yapılan ölçümden okunan değerdir.
Final Gravity(FG)
Fermantasyon tamamlanıp, şerbet içindeki sindirilebilir şekerler alkole çevrildikçe, şerbetin yoğunluğu azalır. Bunun sebebi mayanın, şerbet içindeki şekeri oksijen ile birleştirerek, alkol ve CO2 üretilmesi işlemini gerçekleştirmesidir. Bu sindirim ne kadar çok olursa şeker tüketiminden dolayı yoğunluk o kadar azalacak, üretilen alkol oranı da o denli artacaktır.
ABV
Alcohol by Volume, herhangi bir sıvı içinde çözünmüş olan alkolun hacmen oranını verir. Marketlerden satın aldığımız bira şişeleri üzerindeki alkol değeri ABV cinsindendir.
Formül olarak;
ABV = (OG - FG) * 131,25
Örnek verecek olursak;
Evde bira yaparken fermantasyon öncesi ölçtüğümüz OG miz 1052 olsun. 2 haftalık fermantasyon sonunda gravity'miz 1008'e düşmüş ve güzel bir fermantasyon sağlamış olalım. Bu durumda ABV değerimiz;
ABV: (1,052 - 1,008) * 131,25 = 5.775 olacaktır.
EvdeBiraYap
Tam tahıl bira yapımını anlattığımız yazımız için tıkla
Kit ile bira yapımını anlattığımız yazımız için tıkla