top of page

Tam Tahıl Bira Yapımı İçin Gerekli Malzemeler ve Temini-Giriş Düzeyi

Güncelleme tarihi: 5 Tem

Evde bira yapımı ile alakalı en büyük sıkıntı sanırım parça tedariği. Sıfırdan başlayanlara yol göstermesi açısından, malzemeler nerde bulunur, nasıl tedarik edilir anlatmaya çalışacağım. Ankara'da ikamet ettiğim için internet dışı alışverişlerde bu bolgeye özel yerlerden bahsediyor olacağım.


evde bira yapmak tam tahıl malzeme

Cam Damacana

Cam damacana alırken dikkat etmek gereken şey camın kalınlığı. İnce camlı damacanalar da var piyasada. İnternette bi çok yerden baktım, ikinci el piyasası da dahil olmak üzere. 75TL'ye bir arkadaşla da anlaştım, ancak en sonunda Abant Su'dan almayı tercih ettim. 110TL damacana ve 16,5TL de su totalde 126,5TL'ye 19 litre cam damacana ve suyunuz oluyor. Ancak damacana fiyatı depozito değil dikkatinizi çekerim. Cam orta kalınlıkta gibi. İşimi göreceğini düşünüyorum. Paşabahçe'de de var ancak pahalı olacağını tahmin ettiğim için incelemedim.


Toplam Harcama: 126,5TL

Abant Su: http://www.abantsu.com.tr/


Arkadaşlar vinomarket'te her çeşit tıpa varmış. İstediğiniz marka damacanayı kullanabilirsiniz. Ben uygun damacanayı bulacam derken ev cam damacana doldu yemin ederim. Damacana alırken kilit konunun da ağız genişliği olduğunu öğrenmiş olduk.


 

Piknik Termosu - Mash Tun için

Piknik termosu da sıkıntılı maddelerden biriydi benim için. Hiç bir mağaza gezmedim, sadece internetten araştırdım. En sonunda kale termostan şunu sipariş verdim. 25lt ve musluklu, 130TL, kargo 26TL tuttu. Bunun musluğunu metal muslukla değiştirip mash tun olarak kullanacağım. Mash tun; tahılı sıcak su ile birleştirdiğimiz kap.

Musluğunu değiştirdim. 30 liraya ara musluk aldım, kendi musluğunu ve contasını söktüm, kendi aldığım conta, musluk ve somunlarla adam gibi bir musluk yaptım.

Termos: 130TL

Kargo: 26TL

Metal musluk: 30TL

Conta, pul: 5TL

Toplam Harcama: 191TL

Yer: http://www.kaletermos.com.tr/

Kale Termos'un perakende işlerine bakan arkadaşın adını unuttum ama telefonu: 0555 626 8581

 

Tahıl, Şetbetçiotu ve Maya

Şu ana kadar tüm bira malzemelerini öncelikli olarak butikbira.com'dan verdim. Tam tahılda da aynı şekilde. Ancak yeteri kadar malt ve şerbetçiotu olduğunu düşünmüyorum sitede. İşin uzmanı da olmadığımız için, hangi maltları hangi oranda birleştirmeliyiz, hangi şerbetçiotu bu malt ile uyumlu olur bilemiyoruz. Bu konuda ciddi bir eksiklik var. Elimizdeki tarifleri paylaştığımız şu blog kategorimize göz atabilirsiniz.

Columbus Şerbetçi Otu - 100 g: 30,90TL

Golding Şerbetçi Otu - 100 g: 18,90TL

Melanoidin Arpa Maltı - 1 kg: 13,95TL

Amber Arpa Maltı - 1 kg: 24,95TL

Viyana Arpa Maltı - 5 kg: 49,65TL

S-04 Ale Bira Mayası: 13,90TL

Toplam: 202,05TL

Yer: http://www.butikbira.com

 

Immersion Chiller/Cooler


Bu arkadaşı da kaynattığımız şerbeti seri bir şekilde soğutmak için kullanıyoruz. Bulması en sıkıntılı malzemeler bunda. Malzeme olarak bakır boru, boru kesici, rekor, çift dişli vida, kelepçe, ve hortum gerekli. Bakır boruyu Ulus'ta Meslek Lisesi'nin arka sokağındaki soğutmacılardan buldum. Yalnız arkadaşlar, kritik bir konu, bakır boruyu aldığınız yere söyleyin, borunun iki ucuna havşa yapsınlar. Havşayı yapmadan önce rekorları takın tabi. Havşa, rekorun borudan çıkmasını engelleyen, aşırı gerekli bir şey. diğer türlü borunun ağzını ezmeniz gerekiyor, o da boruyu eğme riski içeriyor. Aşağıdaki fotoğrafta sol resimdeki bakır boruya dikkat ederseniz, ağzının gövdesinden kalın olduğunu görürsünüz. O işte havşa. Rekorun çıkmamasını sağlıyor. Böylelikle rahatlıkla montaj yapabiliyorsunuz. Şu iş bana çok çileler sonrası öğretildi, çok pişmanım en baştan bilemediğim için. Boru ile iş yapıldığı zaman boru kesme aparatı da gerekiyor, dandiklerinden aldım, kibrit kutusu büyüklüğünde olanlardan. Teflon bant da alın tabi.

Bakır Boru (2,5 kilo) + boru kesici + (rekor+vida)x2 = 188TL

Ek rekor+redüksiyon+vida harcamaları: 85TL

Toplam: 273 TL

Edit: Satın aldığım yeri adamların kalitesizliğinden ötürü sildim. Yardım isteyen bana ulaşabilir iletişim bölümünden.


 

Sparge Arm/Sulama Kolu


Bu arkadaşı da, mash tun içindeki birayı sulamak için kullanıyoruz. Sulama, şerbet içinde hapsolmuş olan şekerlerin dışarı çıkması için gerekli bir aşama. Bunu ben yine bakır boru ile yaptım. Fotoğrafını paylaşırım. Immersion chiller için kullandığım bakır borudan çok daha kalın bir bakır boru aldım, mash tun'ımın genişliğinde halka haline getirdim sonra da çivi ile alt yüzeyine delikler açtım. Bu sefer ağzına havşa açtırdım alırken. Diğer ucunu da penseyle büktüm. Böylelikle, HLT'den gelen sıcak suyu bahçe sulama mantığıyla şerbetin üzerine serpebiliyorum. Aşağıdakinin bakır olanı diyebilirim. Siz de isterseniz PVC borudan imal edebilirsiniz. Bu bakır boruyu da üstteki yerden aldım. Havşa da yapıyorlar.


Bakır Boru + rekor + vida = 58TL

 

Çelik/Alüminyum Tencere

Tencere işi de sıkıntılı çünkü pahalı bir alet. 30lt tencereler 400-500 liraya satılıyor. Ben bu nedenle itfaiye meydanına gittim. Orada çok ikinci el tencere var. 150TL'ye satın alabilirsiniz. Ancak tabanlı olmasına dikkat edin. Tabansız tencereleri şerbet kaynatmada kullanamazsınız. Ben itfaiye meydanındakilerden almadan önce bir de GİMAT'a bakacağım. Orda da üreticiler var. Daha düzgün sıfır tencere bulabilirim diye düşünüyorum.GİMAT'a gittim arkadaşlar. 220TL'ye 35 litrelik bir çelik tencere aldım. Yeterli olacağını düşünüyordum ancak beklediğim gibi olmadı. 25 litre su koyunca çok az boş yer kaldı, kaynadığında taşabilecek gibi. O yüzden gittim bir büyüğünü aldım. 45 litre, 480TL. Biraz canımı yaktı ama, 25 litre su koydum yarısını anca doldurdu, çok mutlu oldum.

Tencere : 480TL

Yer: Emser Endüstriyel Mutfak Ekipmanları, Macunköy Mahallesi 187. Cadde Tuna İş Yerleri, No:131/19, 06374 Yenimahalle/Ankara


 

Ocak

30lt şerbeti kaynatmak kolay iş değil. Güçlü bir ocak lazım. Ev tipi ocaklar bu miktarda sıvıyı tek başına kaynatamaz. O yüzden bağımsız bir ocak almak mantıklı. Benim evdeki ocağım çok güçlü, yüksek ihtimal yetecek ancak yine de itfaiye meydanına gitmişken baktım. 80TL'ye sıfır profilden yapılma ocaklar mevcut. Ben evdeki ocakla başaramazsan direkt oradakilerden birini alacağım. Dilerseniz ikinci el bile var. 30-40 liraya alabilirsiniz. Fotoğraftakinin aynısı.

Evdeki ocağı kullanmayın arkadaşlar, benim evdeki ocak sanayi tipi gibi büyük ancak, üstüne kocaman kazanı koyunca hava alamadı yeteri kadar sanırım, gazdan zehirleniyodum. Bu işi balkonda terasta yapacak şekilde tasarlamak lazım. Ben öyle yapacağım en azından. Yine GİMAT'ta tencereyi aldığım yerden aldım. 100TL+KDV ile 118TL'ye geldi ki bence çok iyi fiyat. Küçük boy değil büyük boy. Kullanırken de hava bölmesini iyi ayarlamak lazım, sarı değil mavi alev çıkaracak şekilde ayarlamak gerekiyormuş. Ancak burdaki asıl sıkıntı, evimizin doğalgazlı oluşundan kaynaklı, tüp olmaması oldu. Tüp sipariş ettim, bu alete uygun dedantör, gaz borusu falan derken 210TL'ye mal oldu ocak hariç. 100TL tüp, 40TL tüp depozitosu, 60TL dedandtör, 10TL de boru ve geçirme sanırım. Ocakla beraber 328TL'ye geldi sadece bu kalem.

Ocak: 118TL

Tüp Ücreti: 100TL

Tüp Depozitosu: 40TL

Dedantör + boru: 60TL

Toplam: 328TL

Yer(Ocak): Tencereyi aldığım yer

Dedantör vs: Çayyolu Aygaz Bayi


Edit: Ocağı Ulus'ta sobacılar çarşısında 70-80TL'ye alabilirsiniz arkadaşlar. Ayrıntı isterseniz iletişim bölümünü kullanabilirsiniz. Ben de tedarik edebilirim.

 

Oksijen Tüpü

Bu arkadaşı da, şerbeti cam fermantasyon kovasına aldıktan sonra, şerbeti oksijenize etmek için kullanacağız. Şerbet içindeki mayalar bu oksijeni kullanarak nişastayı karbondioksit ve alkole çevirecek. Oksijenize etme işi için çeşitli yöntemler uygulanabiliyor, ancak ben saf oksijen kullanmanın en temiz yol olduğunu düşünüyorum. Bu iş de beni en çok zorlayan şeylerden biri oldu. Bulması zor. Ostim'de satan yerler kesin vardır, ancak ben Ulus'tan buldum. İkinci el 1lt fiyatına sıfır 5lt aldım. Tek sıkıntı difüzyon taşı. Akvaryum için üretilenler çok dandik, işlemden önce kaynar suda dezenfekte etmek istediğimden metal başlıklı arıyorum. Henüz bulabilmiş değilim.


Oksijen Tüpü: 250TL

Manometre: 85TL

Toplam: 335TL

Boru: Hediye ettiler

Yer: Erdem Ortopedi Medikal San. Tic. Ltd. Şti., Şehit Teğmen Kalmaz Cad. No: 24/64 06030 Ulus - Ankara


Edit: Oksijen taşının metal olanını Türkiye'de bulamadım kesinlikle. Sadece akvaryum amaçlı olan dandikleri var. Bağlantı noktası metal olanı alibaba ve amazon'da buldum ve sipariş ettim. kabaca 10$ fiyatları. 3 haftada geldi.

Edit: Ostim'de gaz satışı yapan yerlerde oksijen, co2, nitrojen ya da co2/nitrojen karışım gazları bulabileceğiniz yerler var. Dilerseniz ulaşın ayrıntılı bilgi vereyim.


 

Arpa Öğütücü/Tahıl Değirmeni

Arpa öğütücü olayı çok yorucu bi iş oldu benim için. İnternette çok fazla öğütücü var ancak başarılı bir tane bulmak zor. Finalde Butikmatik'teki şu ürünü sipariş ettim. Ürün ilk geldiğinde 4 kilo aşurelik buğday öğütün diyor yalnız. Cihaz üzerindeki yağı alması için.


Değirmen: 389TLYer: http://www.butikmatik.com/







 

Hava Kilidi ve Damacana Tıpası

Kendini anlatıyor. Butikbira'dan aldım 2 tanesini 34,90TL'ye. Tıpa ve hava kilidi birlikte fiyat. Dar kısmı 41mm, geniş kısmı 49mm, dolayısı ile dikkat etmek lazım damacanamızın ağzının genişliğine. Yukarda bahsettiğim cam damacanaya uyuyor zorlayınca.


Tıpa ve Hava Kilidi (2'şer adet): 34,90TL

Yer: http://www.butikbira.com




 

Sıvı Termometresi

Termometre çok kritik. Bira yapımında sıcaklık değerlerine uyulmadığında çok kötü sonuçlarla karşılaşılabiliyor. O nedenle kullandığınız sıvıların sıcaklıklarını ölçemiz gerekecek. Butik bira'da satılıyor.


Termometre: 19,90TL

Yer: http://www.butikbira.com








 

Şerbetçiotu Demliği

Kaynama esnasında, biramıza acılık ve/veya aroma vermek için şerbetçiotu atıyoruz. Ancak karışımın içine atılan her bitki berraklığa etki ediyor tabi ki. Bu etkiyi azaltmak için, şerbetçiotlarını bu demlikler içinde kaynayan sıvının içine atıyoruz. Butik birada şu ürün 49,90TL. Zorunlu değil yalnız, dilerseniz direkt şerbetçiotunu atabilirsiniz şerbetin içine. Biranız daha bulanık olur ve içerken şerbetçiotu da gelebilir tabi.


Şerbetçiotu Demliği: 49,90TL

Yer: http://www.butikbira.com


 

Aktarma Çubuğu

Şerbeti kaplar arasında, kovadan kazana, kazandan fıçıya ya da şişeye taşırken kullandığımız bir ürün. Kap tabanında birikmiş olan tortuyu hareket ettirmeden, kovanın üstünden şerbet alımı yapmamıza yarıyor. Yararlı bir ürün. Butik bira'da şu ürün 54,90TL. Sıcak sıvılarla kullanmayın demişler, dikkat.


Aktarma Çubuğu: 54,90TL

Yer: http://www.butikbira.com


 

Toplam Maliyet: 2597,65 TL

Benzin masrafı ve diğer kaydı tutulmayan harcamalarla kabaca 3000TL harcadım. Bu fiyatlar Şubat 2019 civarı zamanlarda yapıldı. Daha sonra ekstra aldığım şeyler de oldu, onlardan da bir ara bahsedeceğim.

 

Tam tahıl bira yapımını anlattığımız yazımız için tıkla

4.117 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page