top of page

Diyastatik Güç(Diastatic Power) Nedir?

Güncelleme tarihi: 21 Oca 2020


Diyastatik güç, herhangi bir tahılın, içinde barındırdığı nişastayı daha basit yani fermante edilebilir şekerlere çevirebilme yeteneğinin bir ölçüsüdür.


Her tahıl çekirdeği, içinde çeşitli enzimler ve bu enzimlerin sindirebileceği besin maddeleri barındırır. Yeni hasat edilmiş bir tahıl çekirdeğinde bu enzimler aktive olmaya hazır halde beklemektedirler. Ancak bira yapımı sırasında renk ve aroma özellikleri kazanması için tahıllarımızı çeşitli şekillerde kavurduğumuzda, maruz kaldıkları ısıya ve süreye bağlı olarak tahıl içindeki enzimler ölmeye başlar. Genel bir kural olarak, tahılın rengi ne kadar koyu ise, diyastatik açıdan o derece pasif haldedir diyebiliriz, çünkü daha uzun süre kavrulmuş ve enzimler öldürülmüştür.


Peki kullandığımız maltın içinde nişastayı fermante edilebilir bir şekere çevirecek herhangi bir enzim aktivitesi olmaz ise mayşeleme nasıl gerçekleşecek?


Tarifimizi tamamen koyu maltlardan oluşturursak, diyastatik güç barındırmayan bir tahılı mayşelemeye çalışmış oluruz ve de mayşeleme başarısızlıkla sonuçlanır. Bu nedenle mayşeleme sırasında base(temel/ana) malt kullanılır. Diyastatik açıdan güçlü, az ya da hiç kavrulmamış tahılların barındırdığı enzimler ile aroma ve renk amacı ile kullandığımız maltların içindeki nişastayı da parçalamış oluruz. Tariflerimizi ayarlarken tahılların diyastatik açıdan ne kadar aktif olduğunu bilmemiz bu nedenle önemli.


Linter Nedir?


Herhangi bir maltın diyastatik açıdan aktifliğini Linter değeri ile belirtebiliriz. Kullandığımız tahılın ne kadar aktif olduğunu da maltların üretici sayfalarında Linter cinsinden görebilirsiniz. Aşağıda örnek olması açısından iki adet maltın Linter değerini paylaşıyoruz. Gördüğünüz gibi, tarifimizin tamamını 0 Linter gücüne sahip Maris Otter Ale Malt ile gerçekleştirirsek, nişasta sindirilebilir şekere çevrilemeyeceğinden dolayı, fermantasyon aşaması gerçekleşmeyecek ve alkolsüz bir şerbet elde etmiş olacağız. Bu nedenle, ana malt olarak Maris Otter (Crisp) maltını kullanmak mantıklı bir tercih olacaktır.



Maris Otter (Crisp) 50 Linter


Maris Otter Ale Malt 0 Linter



 

Tariflerde Mayşeleme Başarısı Hesaplama


Tahıllarımızın Linter değerlerini bulduk, sıra geldi mayşelemenin başarılı olup olmayacağını hesaplamaya. Hesap tüm Linter değerlerinin, kullanılan miktara oranlı olarak aritmetik ortalamasının alınmasıdır. Örnek tahıl reçetemiz aşağıdaki gibi olsun.


Maris Otter (Crisp) 50 Linter - 3kg


Maris Otter Ale Malt 0 Linter - 2kg


Toplam tahılın diyastatik gücü: ((3x50) + (2x0)) / 5 = 30


Elde ettiğimiz değer 13'ten büyükse mayşeleme gerçekleşebilir diyebiliriz. Ancak güvenli olma adına, minimum 20 değerini yakalamanızı öneriyoruz.


 

Başarısız bir mayşeleme örnek olarak;


Melanoidin (Weyermann) 0 Linter - 1kg

Pilsen (BestMälz) 3 Linter - 2kg

Amber Malt 20 Linter - 2kg


Diyastatik Güç: ((0x1) + (3x2) + (20x2)) / 5 = 9,2


Bu örneğimizde de yeteri kadar enzim aktivitesi olmayacağından mayşeleme başarısız olacaktır.


Tariflerinizi hesaplarken, tahılların enzim aktivitesine bakarak karar vermek, elinizde şerbetsi ve alkolsüz, garip bir bira elde etmenizin önüne geçecektir. Umarız yararlı bir yazı olmuştur. Yeni yazılarda görüşmek üzere.

 

Tam tahıl bira yapımını anlattığımız yazımız için tıkla

334 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page