
Keezer Yapımı
Eve bar yapalım gibi çılgın bir planın içinden nasıl çıkıcaz çok merak ediyorum açıkcası :) Aslında ben bir keezer yapıp bırakacaktım ancak hanım "bu çok çirkin duracak salonda ne bu böyle, daha güzel bişey yapsana" diyince planı komple bir bar yapmak olarak güncelledim. Kabaca plan şu: keezer yap, barı kur, daha sonra bar-keezer arası bağlantıları hesaplayıp gerçekleştir, sonra barı panel ile kapla ve led ile süsle. Keezer yapımı aslında oldukça basit. Tek ana masraf kalemi buzdolabı. Ben Arçelik marka sandık tipi bir buzdolabı aldım. Dilerseniz mini buzdolabı da alabilirsiniz. Mini buzdolabı alırsanız boru çıkışı için buzdolabınızın tavanını delmeye kalkmadan önce tavandan soğutma geçmediğinden emin olmayı unutmayın. Gerekirse tavanı söküp bakın. Yanlış yere delik açarsanız ciddi sıkıntı olabilir.
İnsanların genelde yaptığı keezer tarzı; buzdolabına tahta bir collar(yaka), buzdolabı ile kapak arasına yapacağımız tahta ek kısma collar deniyor(fotoğraftaki tahta kısım), yaparak bu tahtaya muslukları geçirme şeklinde. Bu versiyon çok kolay. Benim burada anlatacağım ise keezer'dan birayı borular ile çıkarıp bira kulesine, aynı barlarda gördüğümüz gibi bağlamak. Yani musluklar collar tahtasına değil dışardaki bir platforma bağlı olacak.

Bir diğer karar noktası da, karbondioksit tüpünü nereye koyacağınız. Eğer 5lt'lik tüplerden kullanıyorsanız buzdolabının içine oturtabilirsiniz. Ancak benim gibi 10lt'lik büyük tüplerden kullananlar için buzdolabının içine sığdırma problem olabilir. Ben tüpü dışarda tutmayı daha mantıklı bulduğumdan dolayı collar'a CO2 girişi için de delik açmam gerekiyor.
Güncelleme: Karbondioksit tüpünü kesinlikle ve kesinlikle buzdolabının içine koymayın arkadaşlar. Sızıntı halinde buzdolabının içi karbondioksit dolabilir, bu da solunumsal bi sıkıntıya sokabilir sizi kafanızı soktuğunuzda. Tüp dışarda olmalı. En başta verdiğim karar istemeden de olsa doğruymuş.
Genel olarak gerekli malzemelerden bahsedeyim.
-
Buzdolabı (yani:),
-
Tahta (kereste, meşe, çam gibi konulardan anlamam. Kereste kestirdim),
-
2 x Poliüretan Mastik,
-
Tahta vidası,
-
Matkap (yok ben elimle yapıcam derseniz gerekli değil tabi),
-
Finalde üzerine koymalık ağırlık (ben dolu cam damacana kullandım)
-
Tornavida (Yıldız daha iyi bence),
-
Çekiç,
-
Matkap başlığı (panç ya da tahta oyucu),
-
Bilgisayar Fanı (Buzdolabı içinde hava sirkülasyonu yaratmak için, opsiyonel)
-
Dijital Termometre,
Musluk collar'a bağlı değil ise;
-
PEflex Boru(ya da herhangi bir yalıtım borusu, musluğa giden boruyu yalıtmak için),
-
PVC bant ya da yapıştırıcı
Collar'a gaz girişi için(dilerseniz direk delip boruyu da geçirebilirsiniz, aşağıdakilerin tamamı opsiyonel);
-
İki ucu yivli gaz borusu,
-
2 x Somun,
-
2 x Gaz hortumu,
-
2 x Kelepçe
Birden fazla fıçınız varsa;
-
Gaz dağıtıcı,
-
Ekstra gaz borusu,
-
Çok başlıklı dedantör (farklı fıçılar için farklı gazlanma seviyelerine ihtiyaç duyuyorsanız),
-
Boruları işaretlemek için kalem, yapışkanlı kağıt vb.
Ne çok malzeme varmış gerçekten. Neyse efendim, gelelim collar yapımına. Bu parçayı ben ilk önce polietilenden yapmak istedim. Ancak 150cm boyundaki buzdolabım için o boyda polietilen vermediler, tüm plakayı satın alman lazım gerisini satamayız dediler. Zaten polietilen isteme sebebim tahta gibi çalışan bir yüzey olmaması isteğimden dolayı idi. Ancak polietilen de çalışıyormuş. Dolayısı ile tüm plakaya 1200 lira vermektense(kilosu 20 lira arkadaşın) tahtadan çerçeve yapar konuyu çözerim dedim. Finalde tahtaya 70 lira verdim. İnternette gördüğüm üzere tahta dışında bir şey kullanmamış zaten kimse. Yapımı anlatalım bir de.
Buzdolabının kapağını menteşelerinden söküyoruz. Menteşeleri sökerken elinize iş eldiveni giymenizi öneririm. Menteşeler çok güçlü olduğundan, vidalarını söktüğünüz anda serbest kalarak elinize ve yüzünüze çarpabilir. Ben parmağımı çok geniş ve derin bir şekilde yararak bunu birinci elden tecrübe etme şansını yakalayanlardanım. Siz de benim gibiyseniz, eğlenceli bir gün sizi bekliyor.
Buzdolabının kapağını söktük. Kapağı söktükten sonra çerçevenin ölçüsünü dikkatlice alın. Ben buzdolabının dış yüzeyine sıfır, iç yüzeyine ise yarım santim boşluk kalacak şekilde aldım ki ilerde iç yüzeye yalıtım uygulamak istersem bu yarım santimlik boşluğu kullanabileyim diye. Tahtaların birleşme noktalarını 45 derecelik açı ile mi kestireceksiniz, yoksa benim gibi düz mü yapacaksınız size kalmış. Tasarımınıza göre tahtaları kestirip geliyoruz. Aracınız yeterince büyükse çerçeveyi birleştirmelerini isteyin derim. Mesleği bu sonuçta insanların, sizden daha iyi yapabilirler. Yalnız tahtaların birleşim yerlerine mastik sürmeyi unutmayın. Ha ben unuttum bunu yapmayı ve problem olmadı ama, bence yaptırın.
Bu arada, tahtayı verniklemek istiyorsanız bu aşamada vernik yapmayı da unutmayın. Ben barın içinde olacağı ve dışardan gözükmeyeceği için collar'ı verniklemedim. Kapağa değen kısımları ve yan yüzeylerini alüminyum bant ile bantladım sadece.
Tüm bu işlemler bittikten sonra, keezer'a giriş ve çıkışları belirlemek gerekiyor. Musluklar collar'ın üzerinde takılı olacaksa, musluk vidalarının genişliğine uygun delik açmanız gerekli. CO2 dışarda duracak ise boruyu keezer'ın içine sokmak için boru genişliğinde bir delik daha açmanız gerekecek. Tüp keezer'ın içinde duracaksa gerek yok tabi. Burda ideal olan tahtaya iki ucu yivli boru takıp sonra uçlarına hortumu bağlamak ancak, direk boru geçirmeyi tercih ettim ben. Biraz ısı verimi düşebilir tabi böyle delik açıp durursak ama, genel elektrik tüketimine göre ilerde değiştirebilirim, o yüzden şimdilik bu şekilde ilerliyorum.
Eğer manifold kullanarak gazı dağıtacaksanız tahta bölüme uygun bir konuma manifoldu sabitleyin. Manifold'dan tüplere giden boruları kısa tutmaya çalışın, aksi takdirde basınç kaybı yaşayabilirsiniz.
Ben musluğu bar tezgahına bar kulesi ile oturtacağımdan, musluğa giden boruyu da soğuk tutma gibi bir derdim oldu. Bunun için buzdolabından musluğa kadar giden boruyu yalıtmam gerekti. Bunu yapmazsanız bira musluğa gidene kadar ısınacağından fazla köpürme gibi sorunlar olabilir, özellikle yaz aylarında. PEFlex benzeri bir boru aldım ve tahtayı da bu borunun genişliğinde deldim. Bunu da collar'ı birleştirmeden önce yapmanız gerekiyor. Ha ben bunu da önceden yapmayı unuttum ve problem olmadı yine ama, şansımı zorluyo da olabilirim.
Tüm bu işlemleri tamamladıktan sonra, üst kapağı sökmüş olduğumuz buzdolabının kapı kısmına poliüretan mastik sürüp birleştirmiş olduğumuz collar'ı dikkatlice oturtuyoruz. Bu işlemi iki kişi yapmanızı öneririm. Tüm köşeleri denklemek çok kritik. Daha sonra dolap kapağını collar'ın üstüne oturtup kapağın üzerine ağırlık koyarak 1 gün bekletiyorum. Bu sürede mastik oldukça güçlü bir yapışma sağlıyor.


Eğer muslukları collar'a takacaksanız, uygun genişlikte delik açıp muslukları sıkıp boruları takınca yapım tamamlanmış oluyor. Benim gibi bir yapı düşünüyorsanız da yalıtım borusunu oturttuğunuz zaman yapım tamamlanmış oluyor.
Dijital termometremizi ayarlayıp buzdolabını çalıştırıyoruz. Ben buzdolabı içine dijital nem ve sıcaklık ölçer koydum, termometrenin ölçtüğü ve iç sıcaklık arasındaki farka bakarak ince ayar yapabiliyorum.
Sandık içinde nem sorunu yaşarsanız, nem emici kimyasallar ve dijital nem emiciler var, onlardan temin edebilirsiniz.
Herkese iyi biralar.
Edit: Çok önemli bir konudan bahsetmeyi unutmuşum. Fiyat konusu :) O da şöyle:
-
Buzdolabı 2000TL,
-
Bar musluğu 400TL civarıydı yanlış hatırlamıyorsam,
-
Bar ayakları ve meşe masa üstü 4350TL,
-
Plexiglass kiremit desenli kaplama 1500TL
-
Yalıtım borusu, bant, elektrik anahtarı, kablo falan kabaca 100TL
Total harcama miktarı 8500'e ulaştı diyebiliriz.


