
Bira Şişeleme
Bira yapımına herkes gibi şişeleme ile başlamak en mantıklısı. Henüz tecrübe etmediğiniz bir konuda masrafa girip bir anda bir çok şeyi öğrenmeye çalışmak yerine ufak ufak başlamak bizim de tercih ettiğimiz yol oldu. Ayrıca biranızı şişelemenin bir çok pozitif yanı da var. Şişeleme/Fıçılama sayfamızda bunlara değinmiştik. Şimdi gelelim anlatıma.
Biralarımızı şişelemek için ilk önce elimizde yeteri kadar şişe olması lazım tabi ki :) İnsanlar bu konuda sıkıntı yaşayabiliyorlar. Herkese çare olamasak da, Ankara'da bulunanlar iletişim bölümünden yazabilirler. Klüp evimizde bira tüketimi yoğun olduğundan fazlaca bira şişesi boşa çıkıyor.
Bira şişelerimizi edindiğimize göre, malzemelerimizi sıralayarak konuya başlayabiliriz.
-
46 adet şişe(23lt için),
-
Şişe temizleme fırçası,
-
PBW ve Starsan,
-
Matkap(zorunlu değil),
-
Aktarma çubuğu(zorunlu değil),
-
Şişe dolum çubuğu,
-
Küp şeker ya da yerine ne kullanıyorsanız(dekstroz, malt özü vb),
-
Şişe kapağı,
-
Şişe kapağı kapatıcı
-
Şişe fıskiyesi
Şişelemeden bir gün önce, ilk kez kullanacağınız şişelerin içine kaynar su koyun.
Şişelerinizi ilk kullanımdan önce çok iyi temizlemenizi öneririz. Şişelemeden bir gün önce, ilk kez kullanacağınız şişelerin içine kaynar su koymanızı öneriyoruz. Ancak bir kere kullandıktan sonra içine su doldurup saklarsanız, tekrar temizlik esnasında PBW kullanmanıza gerek olmadığını düşünüyorum. Biz bu zamana kadar sorunsuz içtik biralarımızı bu mantıkla.
Şişeleme günü, kullanacağınız tüm şişeleri sudan geçirin, varsa tazyikli su ile yıkayın.
Tüm şişeleri PBW'li su ile çalkala. 1lt suya 3 çay kaşığı PBW.
Şişeleri sudan geçirip kaba temizliğini yaptık. Şimdi sıra dezenfeksiyonda. Her zamanki gibi PBW -> Durulama -> Starsan üçlüsünü gerçekleştireceğiz. Burada ne kadar PBW kullanmak istediğiniz, ne kadar su kullanacağınız size kalmış. Ben genel bir alışkanlık olarak, 1lt PBW çözeltisi hazırlıyorum, 200ml bir şişeye koyduktan sonra çalkalayıp diğer şişeye aktararak ilerliyorum. 10 şişe sonra döküp yeni bir 200ml çözelti ile aynı işleme devam ediyorum. Bu yöntemi kendi temizlik algınıza ve isteğinize göre zaman içerisinde siz de şekillendirebilirsiniz.
Şişeleri durula ve fırçala.
Tüm şişeleri dilediğimiz gibi PBW'den geçirdikten sonra, tüm şişeleri çok iyi bir şekilde durulamamız gerekiyor. Bu noktada fırça yardımıyla da dalacağız şişelerimize. Şişeleri çok iyi duruladıktan sonra, fırça ile içini güzelce temizliyoruz. Dilerseniz bir fırçanın tutacağını söküp(çekince çıkıyor) matkabın ucuna takarsanız, hızlı bir şekilde iç temizliği halledebilirsiniz.
Starsan ile şişelerin dezenfeksiyonunu tamamla. 1 lt suya 1 çay kaşığı Starsan.
Burda da yine kendi kendinize geliştirmeniz gereken bir alışkanlığınız olacak. Ben şişe başına 100ml çözelti hazırlıyorum. totalde 5lt kabaca çözelti oluyor. Teker teker şişelere döküyorum. Daha sonra ağızlarını kapatarak iyice çalkalıyorum. Dilerseniz şişe fıskiyesinin içine Starsan koyarak pompalama yöntemi ile bu iş daha kolay yapabilirsiniz.
Bu noktadan sonra şişeleri içlerinde starsan ile bırakıp diğer aletlerin temizliğine başlayacağız.
Tüm alet edevatı temizle.
Tekrar PBW ve Starsan çözeltisi hazırlıyoruz. 2'şer litre yeterli olacaktır. Dilerseniz önceki hazırladığınız çözelti ile birlikte de bu temizlik işlemini yapabilirsiniz. Ben kullanıma en yakın zamanda yapmaya çalışıyorum kontamine olmaması için. Elimizdeki çözeltiler ile aletlerin temizliğini yapalım. Aktarma çubuğu kullanıyorsanız tüm parçalarını söküp iyice PBW'li su ile yıkayın. Sonra tüm çubuğun iki ucunu birden PBW içine batırıp çubuğu arka arkaya pompalayarak tüm sistemden PBW geçmesini sağlayın. Daha sonra aynı süreci temiz suyla da yapacağız durulama için.
Aletleri iyice durula. Daha sonra aynı işlemi Starsan ile yap.
Alet edevatı duruladıktan sonra, hazırladığımız Starsan çözeltisi ile aynı işlemi gerçekleştirip durulamadan bırakıyoruz. Kullanmadığımız tüm aletler Starsan'li su içinde beklesin. Özellikle şişe kapaklarımız ve şişe kapatıcımız tüm süreci Starsan içinde geçirsin.
Şişelerin içine karbonizasyonu sağlayacak maddeyi(şeker, dekstroz, malt özü vb.) at.
İlk önce şişe içinde kalan Starsan'i şişenin ağzını aşağı çevirerek dökelim. Ekstra kalan Starsan'in bize bir zararı olmayacak. Şişe içinde bırakalım. Şeker kullanacaksanız, 750gr ağırlığında 360 adet küp içeren şekerleri tercih etmenizi öneririm. Bu şekerleri kesmeden şişenin içine, her şişeye 2 adet olacak şekilde atabilirsiniz. Eğer başka bir ürün kullanıyorsanız, ürünün paketinin üzerindeki bilgilere göre gerekli miktarda karbonizasyon şekerini şişelerin içine, şişe ağzına değmemeye çalışarak atınız.
Kovanın tıpa girişine, kova kapağının açıldığı bölgeye Starsan sık ve kapağı aç.
Her biracının dostu fısfısımız içinde ekstra hazırladığımız Starsan'li çözeltiyi bolca kovamıza püskürtüyoruz. Tıpamızı sökeceğiz, o yüzden tıpa girişinin tüm açılarına, kovanın kapağını açacağımız için kapağın kova ile birleştiği çizginin tüm açılarına bolca püskürtün. Daha sonra, ilk önce tıpayı ve sonrasında kapağı sökün.
Aktarma çubuğu kullanıyorsanız, kova ağzının kenarına tutamacı takın. Aktarma çubuğunu kovaya daldırın.
Aktarma çubuğunu kova içindeki biranın üst kısımlarında tutmaya özen gösterin. Dolum esnasında yavaşça daldırmaya devam edeceğiz. Aktarma çubuğunun ucuna şişe dolum çubuğunu takın.
Aktarma çubuğu kullanmıyorsanız, kova musluğunun her yerine bolca Starsan sıkıp şişe dolum çubuğunu takın.
Aktarma çubuğu kullanmıyorsanız, kova musluğunu dezenfekte etmek için bolca Starsan püskürtüp şişe dolum çubuğunu takın.
Tüm şişeleri doldurun. Her şişeyi doldurur doldurmaz kapaklayın.
Şişelerimizi teker teker doldurmaya başlayabiliriz. Şişe dolum çubuğunu şişenin içine sokup tabanına bastırarak şişeleri dolduralım. Aktarma çubuğu kullanıyorsanız bir gözünüz kova içindeki çubuğun seviyesinde olsun. Şerbet dışında kalmamasına özen gösterin. Starsan içinde bekleyen şişe kapaklarımız ve şişe kapatıcımız ile şişelerimizi kapaklayalım.
Tüm şişeler bittikten sonra, kovanın içinde kalan bira ile gravity ölçümü almayı unutmayın!
Daha sonrasında şişelerimizi karanlık ve bira türümüze göre uygun sıcaklıktaki bir bölgeye alarak minimum 1 ay bekletelim.
Bir zorlu süreci daha atlattınız. Geçmiş ve afiyet olsun :)